czwartek, 16 października 2014

Kujawski żurek i maki

Produkcja maków kwitnie
Młodzież pod czujnym okiem Pani Ani wypieka amoniaczki
Wszystko zaczęło się o godzinie 15.00 (w środę, 15 października).  Na początku uczestnicy zostali zapoznani z celem spotkania: żurek kujawski oraz ciastka - amoniaczki.  Przedstawiona im została prowadząca spotkanie kulinarne - Pani Ania Boniek. Niektórzy seniorzy od razu przystąpili do przygotowywania składników na żur, młodzież zaś postanowiła zagnieść ciasto na amoniaczki - drobne, kruche ciasteczka. Druga grupa uczestników wraz z instruktorką, Panią Wiolettą zajęła się robieniem kujawskich maków z krepiny. Prace przebiegały w miłej atmosferze. Obie grupy nawzajem śledziły przebieg zajęć. Najwcześniej upieczone zostały ciasteczka więc niektórzy przy kawce, tudzież herbatce, kosztowali drobne, acz pyszne dzieła młodzieży. Wreszcie i gotowanie żurku kujawskiego dobiegło końca. Zaprosiliśmy wszystkich do stołu i poczęstowaliśmy tradycyjną pyszną zupą. Po konsumpcji rozgorzała dyskusja nad potrawami na następne zajęcia. Zdecydowano, że przyrządzimy rybę w zalewie oraz tradycyjne pampuchy z kiszona kapustą. Brzmi pysznie! Grupa rękodzielnicza chwaliła się pięknymi czerwonymi makami, które naprawdę robiły wrażenie i przywodziły na myśl Kujawy w letniej szacie.
Na zakończenie posprzątaliśmy, przygotowaliśmy solidną porcję ciasteczek dla uczestników terapii zajęciowej, z których gościnności dziś korzystaliśmy, i z pełnymi brzuchami udaliśmy się do domów, by za tydzień znów spotkać się na zajęciach kulinarnych.
Zapraszamy do galerii obok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz