piątek, 24 października 2014

Kujawskie pampuchy

Tym razem na zajęciach kulinarnych, które poprowadziła Pani Ania Boniek, w pierwszej kolejności przygotowaliśmy rybę w zalewie pomidorowej. Chętnych do gotowania było dużo, więc zarówno smażenie ryby, jak i przygotowanie marynaty poszło błyskawicznie. Jednak prawdziwą wisienką na torcie były dzisiaj pampuchy z kiszoną kapustą. Drożdżowe ciasto z wielkim poświęceniem wyrobione przez młode adeptki sztuki kulinarnej, rosło w oczach. Kiedy było go już wystarczająco dużo, zostało rozwałkowane, a z niego wycięte okrągłe placki, które wypełniałyśmy nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, a następnie pieczołowicie sklejałyśmy. Jako że przy produkcji pracowało kilka par rąk, kuchenny stół szybko zapełnił się drożdżowymi kulkami, które kolejne pary rąk cierpliwie wykładały na parę i gotowały. A potem...zarówno rybki, jak i pampuchy jeszcze szybciej znikały w ustach wygłodniałych projektowiczów. Było smacznie i sympatycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz